Hoppa till sidans innehåll
Foto: ERIK SIMANDER

Familjecricket - framåt för fler i rörelse

29 OKT 2019 14:00
Med hjälp av cricket ska fler människor upptäcka hur fantastiskt det är att röra på sig tillsammans.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2019 13:33

Rörelseförståelse är mer än att kunna utföra en mängd olika rörelser. Det handlar om att alla ska kunna känna glädjen och viljan att röra sig. Att utveckla alla så att de vill, vågar och kan vara fysiskt aktiva hela livet. Om du vill, vågar och kan vara aktiv får du
- självförtroende av att röra på dig
- motivation till att röra på dig
- kunskap och kompetens om hur det går till
- förståelse för varför det är viktigt att vara fysiskt aktiv

Vi tror att med hjälp av projektet Familjecricket kan vi tillgodo se alla de delar som ingår i rörelseförståelsen. Projektet skall bygga på fysiska träffar som innehåller en blandning av nyttig informativ kunskap kring rörelseförståelse både i föreläsningsform men också i rörelse genom planerade prova på och spel-övningar. Genom lekfulla cricketövningar utvecklar vi balans och koordination. Med bättre motorik stärks självförtroendet och lusten att vara fysiskt aktiva ökar drastiskt. Att spela cricket tillsammans med andra bidrar till ett socialt sammanhang där vi lär som att samarbeta med andra, gör oss delaktiga i något som vi kan påverka men vi lär oss också att hantera våra känslor när vi vinner eller förlorar.

En viktig del av projektet är att hjälpa föreningarna att skapa väl genomtänkta och planerade tillfällen där deltagarna i familjecricketen får träna de motoriska grunderna i en social trygg och inspirerande miljö, vilket ger förutsättningar att de känner rörelseglädje och kompetens. Därmed är chansen mycket större att de vill delta i idrottsaktiviteter och i förlängningen vara fysiskt aktiva hela livet. 
Forskning visar att det inte bara är barn och ungdomar utan även äldre som gynnas av träning, både utifrån förbättrad fysisk hälsa men även psykisk/social hälsa. Cricket är en idrott som kan spelas av vem som helst när som helst. Detta skall vi dra nytta av i projektet familjecricket där vi kan mötas över generationsgränserna och utöva idrott på ett lustfyllt sätt.

- Genom detta projekt får SCF fler målgrupper än män i rörelse, genom att utöva cricket. Idag är det övergripande män som spelar Cricket i Sverige. Det vi på SCF vill förstärka genom detta projekt är att cricket är för både ung som gammal och framförallt att det är för tjejer och kvinnor likväl som för pojkar och män; säger Svenska Cricketförbundets generalsekreterare Carolina Håkanson

 

Rapporter från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att två av tre barn inte når upp till rekommenderad fysisk aktivitet per dag. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet inledde därför en gemensam satsning 2017 för att få fler personer i rörelse. Två år efter starten har över 100 000 personer deltagit. Tack vare det positiva resultatet satsas det nu ytterligare en miljon kronor på att få fler svenskar i rörelse.

Framåtfonden ger nya, obeprövade aktiviteter möjlighet att växa och nå fler.Bland de projekt som nu beviljats medel ur Framåtfonden kan nämnas Golf- och Bowlingförbundets gemensamma satsning på rehabilitering av personer med fysisk- och psykisk funktionsnedsättning. Skateboardförbundets satsning Family On Board, som syftar till att få familjer att umgås och röra på sig genom att bli en del av skateboard-kulturen. Samt Fotbollförbundets projekt Gåfotboll som på ett kul sätt vill göra fotboll tillgängligt för fler.

- Framåtfonden stöttar projekt som har potential att inspirera dem som inte rör på sig att börja röra sig lite mer, eftersom den största effekten på folkhälsa kommer av att gå från att vara inaktiv till att göra någon form av aktivitet. Elitsatsningar är inget måste för att uppnå hälsoeffekt, så detta är ingen jakt på en ny Zlatan, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat knappt 19 miljoner kronor ur Framåtfonden. Tillsammans med specialidrottsförbunden och deras föreningar har man genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet uppskattar nu att fler än 100 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

- Den svenska idrottsrörelsen är unik i världen och oerhört viktig för folkhälsan, men samtidigt är det många som inte lockas av att utöva traditionella idrotter. För att motverka fysisk inaktivitet är det avgörande att vi därför stöttar dem som uppmuntrar till nya sätt att röra på sig, säger Daniel Berglind.

Tack vare att de projekt Framåtfonden stöttat varit framgångsrika, i fråga om att få svenskar att röra på sig, utökas Framåtfonden från 7,3 miljoner kronor till 8,4 miljoner kronor under 2019 års ansökningsperiod. Ökningen möjliggör finansiering av fler projekt.

Nyligen beslutades att följande specialidrottsförbund beviljas medel ur Framåtfonden

Bandyförbundets 3 mot 3, Brottningsförbundets Wrestfit, Cricketförbundets Familjecricket, Curlingförbundets Mini-curling, Friidrottsförbundets Run All Around, Fotbollförbundets Gåfotboll, Golfförbundet och Bowlingförbundets JA! Tillsammans för ökad livskvalité, Innebandyförbundets Innebandy Flex, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets Pickleball, Skateboardförbundets Family On Board och Triathlonförbundets Try Triathlon.

Pressmeddelande från AB Svenska Spel 

För mer information kontakta: 

Svenska Spels pressjour, telefon 010-120 33 33

Svenska Cricketförbundet, This is a mailto link, 08-699 90 60

Skribent: Erika Öhrling
E-post: This is a mailto link

Kontakta/Följ oss

 

 

Sponsorer

 

 Stöds av

 

 

 

 

                                                                 Så här spelas Cricket

                                                            

 

Postadress:
Svenska Cricketförbundet
P.O Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Svenska Cricketförbundet, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996090
E-post: This is a mailto link