Hoppa till sidans innehåll

Cricket – ett nytillskott i svensk idrott


Cricket, sporten med krångliga regler, matcher som pågår i dagar och där man fortfarande har tepauser i spelet, eller? Detta är inte sällan en uppfattning av cricket man möter i Sverige. Om cricket då inte råkar förväxlas med krocket det vill säga. För även om cricket i Sverige växer explosionsartat så är det fortfarande en relativt okänd sport för de allra flesta.

Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utövas i hela världen. Sporten är störst i asiatiska länder som Indien, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan och Sri Lanka, men även i andra delar av världen som England, Sydafrika, Västindien, och Australien är cricket mycket stor.

Faktum är att cricket är en av världens största sporter med över 2,5 miljarder fans och där cricketstjärnor som Virat Kohli och MS Dhoni tjänar i klass med profiler som Usain Bolt, Kobe Bryant eller Neymar Jr. Ändå känner än så länge relativt få till sporten i Sverige, men kanske detta nu är på väg att ändras.

Sedan fem år tillbaka har cricket blivit en av Sveriges snabbast växande sporter, från att ha haft 13 klubbar 2012 till dagens drygt 61 klubbar och cirka 2000 medlemmar. Många kommuner i landet har reagerat på den stora efterfrågan på sporten och visat stort intresse för att kunna erbjuda cricket i sina kommuner och det finns nu 22 cricketplaner runtom i landet och fler är på gång.

Svenska Cricketförbundet (SCF) grundades redan på 90-talet men det var först 2015 som cricket valdes in som det 71:a medlemsförbundet i Riksidrottsförbundet, SCF är även medlem i den internationella organisationen International Cricket Council (ICC). 2016 valdes förbundet in i Sveriges Olympiska Kommitté och samma år tilldelades och genomförde SCF för första gången Europamästerskapet i cricket, division 2 som spelades i Stockholm på nybyggda planer på Gärdet och i Skarpnäck. SCF organiserar i dagsläget ligaspel i 4 divisioner samt ungdomsserier. Cricket kommer för första gången i sommar vara med under SM-veckan, denna gång i Borås, där semifinaler och final i den nyskapande Svenska Cricketcupen kommer att spelas.

En anledning till den snabba tillväxten i antal klubbar och utövare är de senaste årens invandring från cricketspelande länder. Som Atiqur Rahman från Borås Cricket Club beskriver det:

- Nyanlända har oftast inte så mycket att göra när de kommer till Sverige. Då finns det en risk att hamna snett. Sport är ett bra sätt att fylla vardagens tomrum och får många att glömma misären de tvingats uppleva innan ankomsten hit”.

Atiqur menar att det ena leder till det andra. Man knyter till sig nya kontakter, får nya vänner och mår bättre såväl fysiskt som psykiskt.

Många kommer till Sverige utan sin familj, släkt eller vänner men hittar sammanhang, trygghet och nätverk tack vare cricketen. Vi möter många som beskriver en stark passion och stort engagemang till sin sport, som 14-åriga Roohullah Stanikzai från Alby Cricket och kulturförening beskriver det:

– Cricket är allt för mig, det är mitt liv. Cricket är något som jag verkligen tycker om. Jag ser andra afghaner som tränar här och det gör mig väldigt glad.

För många nyanlända och ensamkommande flyktingbarn blir cricket en naturlig inkörsport till svenska samhället. Sporten är en passion man burit med sig från sina hemländer och som berikar både Sverige och svensk idrott. 

Uppdaterad: 23 MAJ 2017 17:09 Skribent: Linda Söderqvist

Kontakta/Följ oss

 

 

Sponsorer

 

 Stöds av

 

 

 

 

                                                                 Så här spelas Cricket

                                                            

 

Postadress:
Svenska Cricketförbundet
P.O Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Svenska Cricketförbundet, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996090
E-post: This is a mailto link