Hoppa till sidans innehåll

Hur spelas cricket?


Cricket är en brännbollsliknande sport som spelas på en ovalformad gräsplan, stor som ungefär 1-2 fotbollsplaner. Mitt på gräsplanen finns en gräsfri yta, pitch, som är cirka 20 x 2 meter lång. På varje kortsida av pitchen finns en s.k. grind som förenklat består av 3 träpinnar nerslagna i marken. Man är elva spelare i varje lag som turas om att vara inne- och utelag oftast en halvlek var. Det är bara som innelag man kan ta poäng, genom att dra nytta av hur man slår bollen över spelplanen. Som utelag är målet att försöka bränna ut hela innelaget och att begränsa antalet poäng som innelaget tar. Det lag som gör flest poäng som innelag vinner.

Klicka på bilden för att göra den större!

       

Cricket kan spelas i olika format där den största skillnaden består i matchernas längd. Det kortaste formatet heter T20. Där pågår en match i ungefär tre timmar och det är detta format som är populärast i Sverige. Testcricket är den längsta varianten och spelas alltid i vita kläder (och ja, med tepauser) och matcherna kan pågå i upp till fem dagar. Den typen av cricket spelas endast i de tio bästa länderna, bland annat Australien, Indien och England. Cricket kan även spelas inomhus i idrottshallar och då finns formatet six-a-side där matcherna är max 35-40 minuter. Reglerna är i princip samma i alla utomhusformat, det är som sagt bara längden på matcherna som skiljer.

Cricketens tillväxt i svensk idrott är mycket spännande och för SCF som ett ungt förbund innebär den kraftiga tillväxten en mängd positiva möjligheter, men självklart även utmaningar. Vårt mål och förhoppning är dock tydlig i att cricket på sikt ska vara lika självklart att kunna spela för gammal som för ung som innebandy, handboll eller tennis är idag. 

Uppdaterad: 23 MAJ 2017 17:09

Kontakta/Följ oss

 

 

Sponsorer

 

 Stöds av

 

 

 

 

                                                                 Så här spelas Cricket

                                                            

 

Postadress:
Svenska Cricketförbundet
P.O Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Svenska Cricketförbundet, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996090
E-post: This is a mailto link